Jagód już coraz mniej, jeśli macie jeszcze ochotę na jagodowe ciasto to trzeba się spieszyć. Tydzień temu upiekłam drożdżowe. Z przyniesionymi z lasu jagodami, miękkie, letnie, cytrynowe. Taka wakacyjna cytrynowa drożdżówka z jagodami i kruszonką do szklanki mleka. Przepis z bloga Moje Ekspresje Kulinarne.
Składniki:
- 2 i 1/2 do 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- otarta skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- 4 łyżki roztopionego masła ( przestudzone)
Kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 g masła
- 25 g cukru
- 1/2 łyżki otartej skórki z cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 1 do 1 i 1/2 szklanki jagód
- łyżka cukru
- 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie dodajemy resztę składników. Wszystko razem łączymy. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i odchodzić od rąk (jeśli potrzeba dodajemy nieco więcej mąki). Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (około 80 minut).
Po upływie czasu wyciągamy na lekko oprószony mąką blat. Rozpłaszczamy na prostokąt (wielkość w zależności od formy w jakiej będzie piec - u mnie 27 x 7cm). Na wierzch układamy jagody i posypujemy łyżką cukru. Zwijamy ciasto wraz z owocami w roladę. Sklejamy boki i układamy "złączeniem " do dołu w keksówce ( wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Przykrywamy i ponownie odstawiamy do podrośnięcia.
Ciasto powinno prawie dwukrotnie zwiększyć objętość (około 50 minut). Składniki kruszonki dokładnie połączyć. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 - 45 minut w 180°C.