Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: 3 - 4 godziny
Cytrynowa drożdżówka z jagodami i kruszonką

Jagód już coraz mniej, jeśli macie jeszcze ochotę na jagodowe ciasto to trzeba się spieszyć. Tydzień temu upiekłam drożdżowe. Z przyniesionymi z lasu jagodami, miękkie, letnie, cytrynowe. Takie wakacyjne ciasto do szklanki mleka. Przepis z bloga Moje Ekspresje Kulinarne.


Składniki:

  • 2 i 1/2 do 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki roztopionego masła ( przestudzone)

Kruszonka:

  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 1/2 łyżki otartej skórki z cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1 do 1 i 1/2 szklanki jagód
  • łyżka cukru
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie dodajemy resztę składników. Wszystko razem łączymy. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i odchodzić od rąk (jeśli potrzeba dodajemy nieco więcej mąki). Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (około 80 minut).

Po upływie czasu wyciągamy na lekko oprószony mąką blat. Rozpłaszczamy na prostokąt (wielkość w zależności od formy w jakiej będzie piec - u mnie 27 x 7cm). Na wierzch układamy jagody i posypujemy łyżką cukru. Zwijamy ciasto wraz z owocami w roladę. Sklejamy boki i układamy "złączeniem " do dołu w keksówce ( wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Przykrywamy i ponownie odstawiamy do podrośnięcia.

Ciasto powinno prawie dwukrotnie zwiększyć objętość (około 50 minut). Składniki kruszonki dokładnie połączyć. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 - 45 minut w 180°C.

cytrynowe_ciasto_drozdzowe_z_jagodami_2cytrynowe ciasto drożdżowe z jagodami 2

Oceń przepis