3/5 (2)
Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania

Uwielbiam drożdżowe, w każdej postaci, z owocami lub bez, nieważne. Ale powiem szczerze, ze od tej cytrynowej, odrywane drożdżówki się uzależniłam. Ciasto jest mięciutkie i lekkie, a cytrusowa posypka mocna i pyszna. Naprawdę uzależniające, polecam. Przepis od bajaderki.


Składniki:

  • 2 3/4 (350 g) szklanki mąki
  • 1/4 (50 g) szklanki cukru
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 55 g masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka

Cytrusowa posypka:

  • 1/2 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
  • 3 łyżki otartej skorki z cytryny (z 3 cytryn)
  • 1 łyżka otartej skorki z pomarańczy
  • + 55 g rozpuszczonego masła

Przygotowanie

2 szklanki mąki wymieszać z cukrem, drożdżami i solą w misce miksera.
Mleko z masłem mocno podgrzać, aż masło się rozpuści, zdjąć z palnika, dodać wodę i odstawić aż troszkę przestygnie - dodać wanilię i wymieszać. Wlać do miski z mąka i wymieszać łopatka.
Wyrabiać mikserem dodając jajka po jednym. Dodać następne 1/2 szklanki mąki i jeszcze chwilkę wyrabiać aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące).
Przełożyć na posypana mąką stolnice i wyrabiać kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą mąką - końcowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się do rak.
Przełożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż podwoi swoja objętość.
W tym czasie wymieszać cukier ze skórkami cytrusowymi w malej miseczce, rozpuścić masło i wysmarować masłem foremkę keksowa 22 x 12 cm.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm, posmarować masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów (30 x 10 cm).
Rozsypać na pierwszym prostokącie 1 1/2 łyżki mieszanki cukru ze skorkami, przykryć drugim i tak dalej, kończąc na warstwie cukru.
Teraz pokroić ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków (10 x 5 cm) i układać je na sztorc w keksówce.. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, piec około 30 minut aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Przestudzić w formie 15 minut, wyjąć i ewentualnie polukrować.

drozdzowe_ciasto_cytrynowe_do_odrywania2

Oceń przepis