5/5 (1)
Wielkość porcji: 30 - 40 sztuk
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Cytrynowe “odciski palców”

Na te ciasteczka miałam ochotę od dawna i w końcu udało mi się je upiec. Mam słabość do wszystkiego co cytrynowe, a poza tym wyglądają one uroczo. Polecam, przepis znalazłam w Kuchni nad Atlantykiem.


Ciasto:

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 – 4 łyżki słodkiej 18% śmietanki
  • 1 jajko
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie cytrynowe:

  • 85 g soku świeżo wyciśniętego z cytryn, przecedzonego
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko

Przygotowanie

Na małym ogniu rozpuścić cukier w soku cytrynowym. Zdjąć z ognia i dodać skórkę cytrynową. W miseczce ubić lekko jajko. Ciągle ubijając wlewać do ubitego jajka cienkim strumieniem sok z cukrem. Gdy ładnie się spieni wlać wszystko ponownie do rondla i nadal ubijać/mieszać na maleńkim ogniu. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć i bąbelkować przy brzegach, natychmiast zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia (nie wolno jej zagotować, bo się zwarzy). Gdy będzie w temperaturze pokojowej przykryć i wstawić do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180ºC.
Masło zmiksować z cukrem. Dodać śmietankę i wanilię, ponownie ubić. Przesiać mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodać do masy maślanej 2 łyżki mąki, a następnie jajko i dobrze ubić. Partiami dodawać resztę mąki krótko miksując na niskich obrotach. Wstawić ciasto na min 45 minut do lodówki.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kciukiem robić w środku każdego ciastka zagłębienie. Nakładać do nich łyżeczką nadzienie cytrynowe.
Piec przez ok. 15 – 20 minut. Studzić na siatce.

ciasteczka_cytrynowe_odciski_palcow_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis