Wielkość porcji: 1 beza
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Czekoladowa Pavlova

Pavlova to klasyka. Bardziej popularna jest wersja biała (piekłam ją wcześniej), lecz czekoladowa w niczym jej nie ustępuje.  Ja na wierzchu ułożyłam banany, ale polecam użyć innych owoców, bardziej kwaśnych, aby złamać słodycz bezy.  Przepis od Dorotus.


Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Na wierzch:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500 g truskawek lub innych owoców
  • 2 – 3 łyżki startej gorzkiej czekolady (niekoniecznie)

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, dalej ubijając. Następnie przesiać kakao, wmiksować, dodać łyżeczkę octu i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.

Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy mniej więcej 23 cm. Wyłożyć na niego bezę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, natychmiast przykręcając temperaturę do 150ºC. Piec 1 godzinę 15 minut. Gotowa powinna wyglądać na chrupiącą na brzegach i suchą na górze. W środku jest jednak mięciutka. Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć na płaski talerz.

Ubić kremówkę, wyłożyć na wierzch bezy, na nią wyłożyć owoce, można posypać tartą czekoladą.

czekoladowa_pavlova

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis