Wielkość porcji: ok. 60 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina
Czekoladowe ciasteczka z melasą

Bardzo fajne, intensywnie czekoladowe ciasteczka z dodatkiem melasy. Na zewnątrz są twardawe i chrupiące, a środek jest miękki i lekko ciągnący. Takie właśnie lubię. U mnie zostały zjedzone bardzo szybko, wyjątkowo wszystkim przypadły do gustu. Przepis znaleziony u Gosi.


Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 8 łyżek masła
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie

Mąkę, kakao, sól i proszek wymieszać razem.

Masło i czekoladę rozpuścić, wlać do mąki, dodać ekstrakt, jajko, melasę i cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Schłodzić 20 minut w lodówce. Nabierać płaską łyżkę ciasta, formować kulki i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 176°C przez około 11 - 12 minut.

Oceń przepis