Wielkość porcji: tortownica 23 cm
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Czekoladowy trocik z wiśniami

Lekkie, tortowe ciasto na niedzielne popołudnie. Proste, klasyczne smaki: bita śmietana, czekolada, wiśnie. Przepis stąd, z moimi niewielkimi zmianami, polecam.


Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju

Masa wiśniowa:

  • 500 g wiśni (świeże, mrożone lub z kompotu)
  • 1 galaretka wiśniowa

Dodatkowo:

  • 330 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml czerwonego wina

Przygotowanie

Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek. Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie ostrożnie połączyć z jajkami i na koniec z olejem.
Ciasto wylać do tortownicy (około 23 cm średnicy) i piec w temperaturze 180°C ok. 40 minut.
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie gęstnieć dodać wiśnie, wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zimną żelatyną.
Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć je winem, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy, wyłożyć na nim całą gęstniejącą już galaretkę, jak galaretka nam zastygnie, posmarować ją bitą śmietaną i przykryć drugim krążkiem ciasta, schłodzić.

Czekoladę rozpuścić na parze i polać nią schłodzone ciasto.

czekoladowy torcik z wiśniami 3
czekoldowy torcik z wiśniami

Oceń przepis