Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: kilka godzin
Czeski wiejski chleb

To prosty chleb na zakwasie. Ale prosty nie znaczy zły. Przygotowanie nie stanowi większego problemu, pieczony w foremce, więc formowanie bochenka też odpada. Świetnie nadaje się do upieczenia, gdy mamy mało czasu, zwłaszcza, że nie trzeba dzień wcześniej nastawiać zaczynu. W oryginalnym przepisie, który podała syso jest tylko mąka pszenna chlebowa, ja użyłam pół na pół chlebowej i razowej.


Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g letniej wody
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki żytniej jasnej
  • 10 g soli
  • 5 g drożdży instant

 

Przygotowanie

Połączyć wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ma być luźne i lepkie. Nakryć folią i zostawić na 10 minut, aby odpoczęło, znowu wyrobić przez 5 minut, żeby było elastyczne.
Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 – 2,5 godziny, potem włożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki, i zostawiam do wyrośnięcia (ok 2 godzin). Po wyrośnięciu piec w 210°C przez 50 – 60 minut.

chleb czeski

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis