Wielkość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Deser budyniowy z porzeczkami

Latem najlepiej smakują lekkie, owocowe desery. Ten dzisiejszy jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu.


Składniki:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 50 g białej czekolady
  • opakowane biszkoptów (lub jeden upieczony biszkopt)
  • ok. 200 g czerwonych porzeczek (lub innych drobnych owoców)

 

Przygotowanie

Budyń ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (wcześniej, do gotującego się mleka dodać czekoladę), a następnie ostudzić. Biszkopty rozdrobnić na pył (np. blenderem).

W szklankach układać kolejno: budyń, biszkopty i porzeczki, następnie powtórzyć warstwy, tak aby porzeczki znalazły się na wierzchu. Przed podaniem schłodzić.

 

Oceń przepis