Wielkość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Deser czekoladowo – kawowy

Pierwszy przepis z nowej książki. Jest ciepło, klimatycznie, czekoladowo, jak na jesień przystało. Mimo że dało się złapać ostatnie letnie, ciepłe promienie słońca, ten deser jest dla mnie zdecydowanie jesienny. Struktura, w zależności od czasu pieczenie, jest bardziej zbita, ciastkowa, lub półpłynna. Przepis z książki "What Katie Ate. Weekend Kate".


Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kakao w proszku
  • 1/3 szklanki brązowego cukru, ubitego
  • 1 1/4 łyżki mocnego espresso
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła, roztopionego
  • 1 1/4 łyżki likieru creme de cacao (opcjonalnie)
  • śmietana kremówka lub lody waniliowe do podania

Polewa kawowa:

  • 1/3 szklanki brązowego cukru, ubitego
  • 1 łyżka kakao w proszku, przesianego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espresso
  • 1 szklanka wrzątku

Przygotowanie

Włącz termoobieg i rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Natłuść masłem jedną większą miskę żaroodporną, lub kokilki.

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj kawę, mleko, jajko, roztopione masło oraz likier (jeśli używasz) i drewnianą łyżką dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przelej masę do miski żaroodpornej i postaw ją na blasze do pieczenia.

Do drugiej miski wsyp suche składniki na sos (cukier, kakao i kawę) i zamieszaj. Równomiernie posyp nimi ciasto i polej je wrzątkiem.

Piecz 25 - 30 minut lub do czasu, aż ciasto urośnie, a na polewie wokół brzegów ciasta pojawią się pęcherzyki. Podawaj na ciepło ze śmietaną lub lodami waniliowymi.

deser czekoladowo - kawowy

deser czekoladowo - kawowy

Oceń przepis