Pierwszy przepis z nowej książki. Jest ciepło, klimatycznie, czekoladowo, jak na jesień przystało. Mimo że dało się złapać ostatnie letnie, ciepłe promienie słońca, ten deser czekoladowo - kawowy jest dla mnie zdecydowanie jesienny. Struktura, w zależności od czasu pieczenie, jest bardziej zbita, ciastkowa, lub półpłynna. Przepis z książki "What Katie Ate. Weekend Kate".
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki kakao w proszku
- 1/3 szklanki brązowego cukru, ubitego
- 1 1/4 łyżki mocnego espresso
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g masła, roztopionego
- 1 1/4 łyżki likieru creme de cacao (opcjonalnie)
- śmietana kremówka lub lody waniliowe do podania
Polewa kawowa:
- 1/3 szklanki brązowego cukru, ubitego
- 1 łyżka kakao w proszku, przesianego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espresso
- 1 szklanka wrzątku
Przygotowanie
Włącz termoobieg i rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Natłuść masłem jedną większą miskę żaroodporną, lub kokilki.
Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj kawę, mleko, jajko, roztopione masło oraz likier (jeśli używasz) i drewnianą łyżką dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przelej masę do jednej miski żaroodpornej lub kilku kokilek i postaw ją na blasze do pieczenia.
Do drugiej miski wsyp suche składniki na sos (cukier, kakao i kawę) i zamieszaj. Równomiernie posyp nimi ciasto i polej je wrzątkiem.
Piecz 25 - 30 minut lub do czasu, aż ciasto urośnie, a na polewie wokół brzegów ciasta pojawią się pęcherzyki. Jeśli pieczesz w kokilkach, deser może być gotowy 5 - 10 minut wcześniej. Podawaj na ciepło ze śmietaną lub lodami waniliowymi.
