Wielkość porcji: 4 - 5 porcji
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Deser śmietankowy z malinami i jeżynami

Prosty, klasyczny deser na bazie bitej śmietany i owoców. Czyli wykorzystanie tego co w lecie najlepsze. Przepis przygotowany na konkurs delektujemy.pl .


Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g herbatników maślanych
  • polewa czekoladowa Delecta/tabliczka czekolady
  • garść malin
  • garść jeżyn
  • 2 mixy do śmietany Delecta
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Rozłożyć je na spodzie każdego z kieliszków/pucharków. Śmietanę kremówkę ubić mikserem, pod koniec dodając mixy do śmietany i cukier puder. Czekoladę/polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać cienką warstwę czekolady na herbatniki. Na czekoladzie ułożyć warstwę malin, następnie warstwę bitej śmietany, na której ułożyć jeżyny, a następnie ponownie warstwę bitej śmietany. Wierzch udekorować polewą.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis