4/5 (1)
Wielkość porcji: tortownica 20 cm
Czas przygotowania: 1 godzina
Doskonałe ciasto czekoladowe z musem

A oto moja nagroda. Stosując motywujący system nagród, obiecałam sobie zrobić to ekstremalnie czekoladowe ciasto po zdanym egzaminie (gdybym nie zdała miałam upiec sobie zakalec;)). System motywacyjny chyba zadziałał bo zdałam i jeszcze tego samego dnia ciasto było gotowe. Pod tym tytułem rzeczywiście kryje się doskonałość. Na pewno w życiu nie jadłam bardziej czekoladowego ciasta. Jeden kawałek zaspokaja potrzebę słodyczy na bardzo długo. Takie ciasto to tylko na specjalne okazję, bo taka ilość czekolady, cukru i masła, czyli kalorii i cholesterolu trochę mnie przeraża. Jednak mam nadzieję, że następna 'szczególna okazja' (czyli zdanie kolejnego egzaminu) pojawi się już wkrótce. Przepis z Kwestii smaku.


Spód:

  • 150 g masła
  • 150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 175 g drobnego cukru do wypieków

Mus:

  • 100 g masła
  • 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady deserowej
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 115 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

Przygotowanie

Zacząć od przygotowania spodu: w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut (w formie o średnicy 20 - 23 cm, w piekarniku nagrzanym do 180°C) . Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem. Nie wyjmować z formy.

Mus należy przygotować podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego.

Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc. Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem).

ciasto czekoladowe 2

Oceń przepis