Wielkość porcji: 10 sztuk
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Drożdżowe babeczki z truskawkami

Ciasto drożdżowe uzależnia. Zapach podczas pieczenia, poddawanie się ciasta podczas wyrabiania, lekkość i delikatność smaku, chrupiąca między zębami kruszonka. Jestem uzależniona. Przepis z Moich Wypieków.


Składniki:

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 2 duże żółtka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
  • 10 truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g cukru

Przygotowanie

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować formę do muffinek - gniazda wysmarować masłem i oprószyć mąką; nadmiar mąki strzepać.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamknąć wokół niej ciasto. Włożyć do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).

Przygotować kruszonkę. W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać łyżkę mąki więcej.

Po wyrośnięciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.

drożdżowe babeczki z truskawkami

drożdżowe babeczki z truskawkami

Oceń przepis