Wielkość porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z lukrem

Klasyczne bułeczki cynamonowe, każdy piekł je pewnie wielokrotnie. Znajdziemy na nie mnóstwo przepisów, różniących się nieznacznie. Ja mogę je robić na okrągło, nigdy mi się nie nudzą. Te z bloga kalejdoskop kulinarny.


Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 40 g brązowego cukru
  • 80 g masla
  • 600 g maki pszennej (typ 405)
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 2 jajka

Nadzienie cynamonowe:

  • 80 g bardzo miękkiego masła
  • 120 g brazowego cukru
  • 2 lyzki mielonego cynamonu

Lukier:

  • 50g cukru pudru
  • sok i skorka z bio-pomarańczy (u mnie sok z cytryny)

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wyjąć co najmniej na 1 godzinę przed pieczeniem, żeby się ociepliły. Mleko lekko podgrzać (powinno być letnie). Drożdże wkruszyć do garnuszka, zasypać 10 g brązowego cukru, wlać polowe mleka, wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Następnie przykryć garnuszek talerzykiem i odstawić na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Masło stopić w rondelku, wystudzić. Make wsypać do misy miksera, dodać sól i pozostałe 30 g cukru, wymieszać. Następnie dodać jajka, rozpuszczone masło, pozostałe mleko i podrośnięte drożdże, wyrabiać za pomocą miksera przez 10 minut (na najmniejszych obrotach) aż ciasto będzie gładkie. Wstawić misę do foliowego worka (lub nakryć czysta ściereczka) i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować nadzienie cynamonowe: wymieszać bardzo miękkie masło z cukrem i cynamonem na gładką masę. Prostokątna formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na posypany maka blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Posmarować cynamonowa masa, pozostawiając z dłuższej strony u góry 1-2 cm wolny brzeg. Następnie zrolować ciasno ciasto zaczynając również od dłuższej strony (tym razem od dołu).
Powstały z ciasta rulon pokroić na 12 równej szerokości kawałków i ułożyć w przygotowanej formie. Przykryć ściereczką lub włożyć do foliowego worka i odstawić na 30 minut aby ślimaczki podrosły. Wyrośnięte ślimaczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut.
Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z 1-2 łyżkami soku z pomarańczy (lub cytryny) i skorka pomarańczowa (lub cytrynowa). Tak przygotowanym lukrem posmarować jeszcze cieple ślimaczki. Odstawić do wystygnięcia na kuchennej kratce.

drożdżowe ślimaczki cynamonowe

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis