Wielkość porcji: tortownica 28 cm
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Klasyczne, domowe drożdżowe z owocami i kruszonką. Z drożdżowym mam złe wspomnienia, w przedszkolu standardowym deserem był kawałek wysuszanego, zapychającego drożdżowego ciasta z kruszonką. W moim domu nie było tradycji pieczenia tego typu ciast, więc smak dobrego drożdżowego poznałam stosunkowo niedawno. To dzisiejsze, z przepisu znalezionego u Liski, jest dobre. Lubię ciasta z wiśniami, za ich winny smak. Dodatkowo kruszonka z przepisu Bajaderki, idealna, chrupiąca.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych)
  • 3 żółtka
  • 60 g drobnego cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • torebka cukru waniliowego
  • 200 – 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 500 g wiśni

Kruszonka:

  • 185 g maki
  • 100 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy

Przygotowanie

W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15 - 30 minut.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.
Ciasto powinno być pulchne.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (zwykle zajmuje to ok. 1 godziny).
Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Należy pamiętać, że ciasto bardzo rośnie i musi mieć sporo miejsca. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.

Na wyrośniętym cieście ułożyć owoce i posypać je kruszonką. Piec 40 - 60 minut w temperaturze 180°C.

 

Oceń przepis