5/5 (1)
Wielkość porcji: 16 sztuk
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Drożdżówki kokosowe

Moja mama pracuje w szkole. Wrzesień oznacza da niej powrót do pracy, co jest zawsze trochę stresujące. Aby osłodzić jej ten czas upiekłam drożdżówki. Miała do wyboru dwa rodzaje, wybrała kokosowe :). To był trafny wybór, bo wyszły naprawdę dobre, podczas pieczenia zapach obłędny. Z przepisu Dorotus.


Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 24 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 60 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie kokosowe:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie

Mleko zmiksować z żółtkami i mąką ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (bardzo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Z drożdży, mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, z których uformować kulki, jak na bułeczki, około 80 g każda. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę. Ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 20 – 30 minut.

Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 23 minuty, do złotego koloru.

drozdzowki_kokosowe_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis