Wielkość porcji: 14 - 16 sztuk
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Drożdżówki z dżemem

Te drożdżówki upatrzyłam już dawno na blogu Ekspresje Kulinarne, zaciekawił mnie głównie ich sposób formowania. Doczekały się w końcu realizacji i oprócz fajnego kształtu są też bardzo smaczne.  Użyłam do nich domowego dżemu winogronowego.


Składniki:

  • 75 g margaryny lub masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • dżem lub inne nadzienie
  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania ciasta)

Przygotowanie

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i  wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić  w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
Ciasto podzielić na 14 – 16 równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć dłonią (lub rozwałkować) tak, aby powstało kółko nieco większe od szklanki, którą będziemy używać do wykrawania.
W środku koła szklanką wyciąć krąg. Po wycięciu kręgu pozostanie nam obwódka, którą należy zapleść w ósemkę.  Jedną połowę ósemki umieścić na kręgu  a następnie zakryć drugą połową. W powstałe zagłębienie nałożyć łyżeczkę nadzienia (ja dałam dżem winogronowy).
Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 – 14  minut.

drozdzowki z dzemem 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis