Wielkość porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny
Drożdżówki z jabłkami

Jako że mama pracuje w szkole, więc początek września jest dla niej ciężki. Trudno wraca się do pracy po dwóch miesiącach wakacji. A ja, jako dobra córka, postanowiłam mamie umilić ten czas i upiekłam jej drożdżówki, do pracy właśnie. Z jabłkami, bo ja jabłka niezmiennie uwielbiam. I tak powstały te pyszne, jesiennych drożdżówek. Mamie też smakowały. Przepis na ciasto pożyczyłam od Dorotus.


Składniki:

  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych
  • 2 – 3 jabłka
  • 2 łyżki dżemu morelowego

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki (oprócz jabłek i dżemu) umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 godziny).

Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części, z każdego z nich uformować kulę, którą następnie lekko rozpłaszczyć i uformować w bardziej owalny kształt. W takiej formie ułożyć drożdżówki na blaszce.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Układać po kilka lub kilkanaście plasterków na drożdżówce. Zostawić do napuszenia na 20 minut.

Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia posmarować drożdżówki dżemem.

Oceń przepis