Wielkość porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny
Drożdżówki z nutellą

Pyszne drożdżówki zwinięte w ślimak. Delikatnie przyrumienione, mięciutkie,  z nutellowym wnętrzem. Serdecznie polecam.


Ciasto: (przepis Dorotus)

  • 75 g margaryny lub masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 50 dag mąki pszennej

Dodatkowo:

  • ok. 200 g nutelli
  • jajko
  • łyżka mleka

Przygotowanie

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 godziny). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Rozwałkować na placek o wymiarach około 20 x 40 cm. Poprzecinać wzdłuż na 8 pasków o wymiarach ok. 20 x 5 cm. Każdy z nich posmarować nutellą (brzegi należy zostawić puste). Następnie zlepić brzegi każdego z pasków (i delikatnie zrolować, tak aby postały wałeczki), ułożyć je złączeniem do dołu i zawinąć w ślimaki. Ułożyć na blaszce i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Po tym czasie posmarować drożdżówki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec przez 20 minut w temperaturze 220°C.

drozzowki_z_nutella_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis