2.5/5 (2)
Wielkość porcji: 15 sztuk
Czas przygotowania: 1 h
Drożdżówki z serem

Pyszne drożdżowe bułeczki, napełnione nadzieniem serowym o lekko cytronowym aromacie. Świetne z mlekiem, czy herbatą. Na pewno lepsze od drożdżówek sklepowych, zdecydowanie bardziej aromatyczne. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.


Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 20 g miodu
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 7 g soli
  • 75 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 4 łyżki miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 g sera twarogowego
  • skórka z cytryny

Przygotowanie

Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z rozczynem drożdżowym, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.

Piec  20 minut w 200ºC.

Oceń przepis