Wielkość porcji: 2 warkocze
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Drożdżowy warkocz z serem i malinami

Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta drożdżowego. Po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii na temat tego warkocza na forum cincin od razu przystąpiłam do piekarnika i muszę powiedzieć, że te wszystkie komplementy nie są przesadzone. Smakowało wszystkim moim koleżankom. Samo ciasto jest elastyczne, bardzo aromatyczne, dobrze się kształtuje i prawie nie lepi, taki ideał ciasta drożdżowego. Po upieczeniu mięciutkie i pyszne. Z serem i malinami to niebo w gębie. Przepis Bajaderki (od siebie dodałam maliny).


Ciasto:

  • 1/4 szklanki cieplej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 3 szklanki maki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skorka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g twarożku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki maki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g malin

Przygotowanie

Drożdże wsypać do ciepłej wody, zostawić na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztę składników wymieszać (można użyć miksera), dodać rozczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 45 - 60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoją objętość).

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać na gładką masę (oprócz malin).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąka stolnice, podzielić na dwie części. Każdą cześć rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20 cm. Wizualnie "podzielić" prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe cześć. Połowę serowego nadzienia ułożyć w kształcie wałka na środkowej części, na nie położyć połowę malin. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2 cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.
Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze mlekiem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut, aż warkocze będą ładnie zrumienione. Wystudzić na drucianej siateczce.

warkocz drozdzowy z serem i malinami 2

Oceń przepis