Wielkość porcji: jeden wieniec
Czas przygotowania: ok. 3 - 4 godziny
Drożdżowy wieniec z cynamonem

Prosty i efektowny drożdżowy wieniec z cynamonem. Idealny do kawy, na leniwe, weekendowe śniadania. Punkt obowiązkowy dla wszystkich wielbicieli cynamonu.


Wieniec cynamonowy:

  • 400 g mąki
  • 8 g drożdży instant
  • 150 ml mleka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie cynamonowe:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dodać jajko, mleko i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem). Przełożyć do czystej miski i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny.

Masło potrzebne do nadzienia rozpuścić i przestudzić. Cukier wymieszać z cynamonem.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i rozwałkować na prostokąt ok. 40 x 50 cm.  Posmarować rozpuszczonym masłem, a następnie posypać cukrem z cynamonem (jedną łyżkę odłożyć). Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Powstały rulon przeciąć wzdłuż, w połowie, ostrym nożem. Obie części zapleść w warkocz, tak aby część z cynamonem była na wierzchu. Oba końce połączyć ze sobą i uformować wieniec. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Przed pieczeniem posmarować wieniec rozkłóconym jajkiem i posypać resztą cukru z cynamonem.

Piec ok. 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

drożdżowy wieniec z cynamonem

drożdżowy wieniec z cynamonem

drożdżowy wieniec z cynamonem

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis