Prosty i efektowny drożdżowy wieniec z cynamonem. Idealny do kawy, na leniwe, weekendowe śniadania. Punkt obowiązkowy dla wszystkich wielbicieli cynamonu.
Wieniec cynamonowy:
- 400 g mąki
- 8 g drożdży instant
- 150 ml mleka
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
- 1 łyżka cynamonu
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dodać jajko, mleko i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem). Przełożyć do czystej miski i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny.
Masło potrzebne do nadzienia rozpuścić i przestudzić. Cukier wymieszać z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i rozwałkować na prostokąt ok. 40 x 50 cm. Posmarować rozpuszczonym masłem, a następnie posypać cukrem z cynamonem (jedną łyżkę odłożyć). Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Powstały rulon przeciąć wzdłuż, w połowie, ostrym nożem. Obie części zapleść w warkocz, tak aby część z cynamonem była na wierzchu. Oba końce połączyć ze sobą i uformować wieniec. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przed pieczeniem posmarować wieniec rozkłóconym jajkiem i posypać resztą cukru z cynamonem.
Piec ok. 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wygląda cudnie…kusi mnie już od jakiegoś czasu
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie. Coś wspaniałego! 🙂