Wielkość porcji: 17 - 20 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny
Eklerki

To moje drugie podejście do eklerek, tym razem udane. Jedyny problem jaki napotkałam to krojenie upieczonych eklerek. Część z nich bardzo się kruszyła i łamała, dlatego warto piec je trochę krócej aby nie były takie wysuszone, lub po upieczeniu zostawić na noc i przekrajać następnego dnia. Poza tym te eklerki są bezproblemowe, ładnie się prezentują no i są pyszne. Przepis Bajaderki.


Ciasto ptysiowe:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka cukru, niekoniecznie
  • 1 szklanka mąki
  • 4 - 5 jajek o temperaturze pokojowej

Krem:

  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże żółtka
  • 1 szklanka kremówki (u mnie 330 ml)

Przygotowanie

Wodę, masło i cukier zagotować w rondlu, masło powinno być całkowicie rozpuszczone. Dodać mąkę i wymieszać aż utworzy się jednolite ciasto. Obniżyć ogień i chwilkę jeszcze podgrzewać ciągle mieszając (przynajmniej minute, aby odparować nadmiar wilgoci w cieście).
Zdjąć z palnika, przestudzić i dodawać jajka po jednym, obijając ciasto łyżka lub mikserem. Ciasto powinno być geste i lśniące.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Z ciasta formować na blasze cienkie paluszki długości około 10 cm (rękaw cukierniczy jest świetny do tego). Piec około 30 minut, aż ładnie się napusza i będą ładnie zrumienione.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem, do pozostałej 1/2 szklanki dodać mąkę ziemniaczana i żółtka, dobrze wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ciągle mieszając zagotować. Gotowy budyń wystudzić i mocno schłodzić w lodowce.
Kremówkę ubić na sztywno, 1/4 dodać do zimnego budyniu i dokładnie wymieszać aby rozluźnić krem. Resztę bardzo delikatnie wmieszać w krem. Schłodzić.
Eklerki przekroić na pól, górna cześć można oblać polewa czekoladowa (u mnie 50 g czekolady deserowej rozpuszczonej z 25 ml kremówki), przełożyć kremem i podawać.

eklerki 2

Oceń przepis