Wielkość porcji: 6 niewielkich porcji
Czas przygotowania: ok. 0,5 godziny
Eton mess

Klasyczny angielski deser, bardzo szybki w przygotowaniu. Sezon truskawkowy w pełni, więc staram się maksymalnie korzystać z tych owoców, najlepiej smakują mi właśnie lekkie desery. Eton mess u mnie w wersji warstwowej, z czekoladą, ale równie dobrze można wszystkie składniki wymieszać przed podaniem, pominąć czekoladę, a dodać np. kroplę octu balsamicznego w celu podkreślenie smaku truskawek, wychodzi zawsze.


Składniki:

  • szklanka truskawek
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka większych bez
  • ok. 20 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Bezy pokruszyć. Truskawki pokroić na mniejsze części.

Układać warstwowo: bezy, bita śmietana, truskawki, lub wymieszać wszystko razem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią gotowe desery.

eton_mess_2

eton_mess_2

Oceń przepis