Wielkość porcji: 6 kokilek lub 12 foremek na muffinki
Czas przygotowania: 0,5 - 1 godzina
Fondant kajmakowy – babeczki z płynnym kajmakiem

Kajmak uwielbiam. Kupiłam puszkę, otworzyłam i musiałam wykazać się dużym opanowaniem aby nie zjeść przynajmniej połowy, skończyło się tylko na kilku łyżeczkach. Resztę wykorzystałam zgodnie z przeznaczeniem, czyli zrobiłam babeczki z płynnym karmelem – fondant kajmakowy, które zaproponowała Anna-Maria w ramach Weekendowej Cukierni. Trzeba pamiętać, aby pilnować czasu pieczenia, ja pierwszą partie przetrzymałam, gdyż zwykle wszystko piekę dłużej w moim piekarniku, co okazało się błędem, środek się ściął. Drugą partia już się udała i kajmak bardzo smakowicie wypłynął. Babeczki są co prawda bardzo słodkie , ale naprawdę pyszne, szczerze polecam.


Składniki:

  • masło do wysmarowania foremek
  • 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
  • 2 duże żółtka
  • 1 duże jajko
  • 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki
  • opcjonalnie sól morska – polecam

 

Przygotowanie

Foremki natłuścić masłem i obsypać dno i ścianki mąką. Sugeruję użycie pojedynczych, niewielkich foremek – łatwiej wyciąga się z nich upieczone babeczki. Przy pomocy miksera ubić żółtka z jajkiem na puszystą masę. Ubijać przez ok. 2 – 3 minuty, do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Trwa to ok. 2 – 3 minut. Dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy. Nadal ubijając stopniowo dosypywać mąkę. Przelać masę do przygotowanych wcześniej foremek (do wysokości 2/3 foremki) i włożyć do nagrzanego do 210°C piekarnika.

Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny – trwa to ok. 10 minut.

foundat_kajmakowy_2

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis