Wielkość porcji: 6 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Francuskie rożki z gruszkami

Miałam kolejną przerwę w blogowaniu, tym razem spowodowana była ona awarią komputera. Wczoraj odebrałam go z naprawy i już dzisiaj kolejny przepis tym razem na błyskawiczne ciastka z ciasta francuskiego. Z dodatkiem gruszki – taki jesienny akcent.


Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 – 3 gruszki
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • jajko

 

Przygotowanie

Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Prażyć w rondelku ok. 15 – 20 minut z dodatkiem łyżeczki imbiru i miodu (ja miałam twarde gruszki, miękkie można prażyć krócej, według uznania; na początku prażenia można dodać łyżkę mleka, aby nie przywierały do spodu). Wystudzić.

Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów. Na każdym z nich ułożyć gruszki. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Złożyć kwadraty na pół, dokładnie dociskając brzegi widelcem. Wierzch ciastek posmarować jajkiem i posypać cukrem oraz imbirem. W każdym z nich zrobić delikatnie kilka otworków.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 25 – 30 minut.

trojkaty_francuskie_z_gruszkami2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis