4.25/5 (8)
Wielkość porcji: 15 – 20 sztuk
Czas przygotowania: 0,5 godziny
Gofry

Mam starą, wysłużoną gofrownice o małej mocy i jeszcze do niedawna byłam przekonana, że do robienia gofrów już się nie nadaje. Ale przypadkiem trafiłam na przepis Bajaderki. Przeczytałam komentarze pod nim, w których były zapewnienia, że zarówno moc jak i stopień wysłużenia gofrownicy nie mają znaczenia przy tych gofrach. Sprawdziłam. Nie mają. Otrzymałam chrupiące, leciutkie gofry, dokładnie takie jak lubię.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek

 

Przygotowanie

Rozgrzać gofrownice. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładka masę. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie wymieszać z ciastem.

Piec w gofrownicy na rumiano - około 2 - 3 minut (najlepiej dłużej, 5 – 10 minut), podawać z bitą śmietana lub ulubionymi dodatkami.

gofry 2

Oceń przepis