Wielkość porcji: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Imbirowe muffiny ze śliwkami i miodem

Sezon na śliwki powoli się kończy. Te ostatnie są zwykle mniejsze i bardziej słodkie. Zanim zaczniemy się przygotowywać do zimy zachęcam do upieczenia muffinek. Są wilgotne, aromatyczne, ze sporą ilością przypraw. Idealne do jesiennej herbaty. Przepis z bloga Mała Cukierenka.


Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 140 g miodu
  • 120 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 300 g umytych śliwek

 

Przygotowanie

Wymieszać razem mąkę, sodę, przyprawy i sól. Roztopić w rondelku masło i miód. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, żeby masa nie była gorąca. Wlać mleko, dodać jajko i cukier, wymieszać.

Śliwki wypestkować i pokroić na kawałeczki. Dodać do mąki, zamieszać, wlać mokre składniki i krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 25 minut.

 

Oceń przepis