Wielkość porcji: keksówka
Czas przygotowania: 2 godziny
Imbirowy keks z rabarbarem

To ciasto jest rewelacyjne! Jedno z najlepszych jakie jadłam. Kwaskowato - ostre, wyraziste w smaku i prawie nie słodkie. Z tych budzących skrajne emocje, albo się kocha albo nienawidzi. Upatrzyłam je u Liski już dawno, tylko czekałam na rabarbar. Ciasto wyszło mi wilgotne od rabarbaru, trudno było go wyjąć z foremki i kroić, dlatego zdjęcie tak nieciekawe.


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 125 g złocistego syropu (golden syrup, syropu klonowego lub miodu)
  • 125 g melasy
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 300 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki plus tyle cukru, by obtoczyć w nim rabarbar (2 - 3 łyżki)
  • 50 g kandyzowanego imbiru w cukrze, drobno pokrojonego

 

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z sodą, imbirem i solą. W garnuszku roztopić masło, melasę, cukier i syrop. Lekko przestudzić, wlać do mąki i dokładnie wymieszać. Jajka rozbełtać w miseczce, dodać do masy razem z mlekiem. Wymieszać. Następnie wmieszać rabarbar i imbir kandyzowany.
Piekarnik nagrzać do 160°C. Formę keksową o wymiarach 25 x 12 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny.

 

Oceń przepis