Wielkość porcji: tortownica 23 cm
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

Wyjątkowy sernik. Elegancki, delikatnie imbirowy, na kakaowym spodzie. Z sosem karmelowym jeszcze lepszy. Polecam.


Kakaowy spód:

  • 160 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3 łyżki kakao

Masa serowa:

  • 750 g twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki imbiru

Gruszki:

  • 3 gruszki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki imbiru

Sos karmelowy:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 160 g cukru
  • 50 ml wody
  • 30 g masła

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Mąkę zmieszać z kakao, imbirem i cukrem pudrem. Masło posiekać z suchymi składnikami. Dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce ok. godziny.

Po tym czasie dno tortownicy o średnicy 21 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno formy. Podpiec w temperaturze 175°C przez ok. 10 – 15 minut.

W tym czasie przygotować masę serową. Ser z miksować z cukrem, śmietaną, imbirem i mąkami. Dodawać po jednym jajku, krótko miksując (tylko do dokładnego połączenia składników). Wyłożyć masę na wystudzony spód.

Gruszki obrać i pokroić plasterki. Masło z cukrem i imbirem rozpuścić na patelni (na niewielkim ogniu). Dodać gruszki i podgrzewać aż zmiękną i puszczą sok. Odłożyć ja na talerzyk i wystudzić. Powstały na patelni sos zredukować (podgrzewać, odparowując, aż zostanie niewielka ilość gęstego sosu).

Gruszki wyłożyć na wierzch masy serowej, wierz polać delikatnie powstałym sosem. Piec ok. 60 – 70 minut w temperaturze 180°C (czas pieczenia zależy od piekarnika, najlepiej przykryć sernik już na początku pieczenia folią aluminiową, aby nie dopuścić do wysuszenia gruszek). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Mocno schłodzić (najlepiej całą noc).

Na koniec przygotowujemy sos karmelowy. Cukier z wodą umieścić w garnku o grubym dnie i podgrzewać na niewielkim ogniu aż do karmelizowania cukru (należy uważać aby cukier się nie przypalił). Po tym czasie zdjąć karmel z ognia i dodać masło ze śmietanką, cały czas mieszając. Mieszanina będzie reagować wybuchowo, a karmel może się zestalić, wtedy podgrzewamy jeszcze całość aż do uzyskania gładkiego sosu. Wystudzonym sosem polewamy sernik.

sernik_imbirowy_z_gruszkami_i_sosem_karmelowym2

sernik_imbirowy_z_sosem_karmelowym3

imbirowy_sernik_z_gruszkami_i_sosem_karmalowym4

Oceń przepis