Wielkość porcji: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: pół godziny
Irlandzkie pralinki świąteczne

Miałam do zutylizowania nieudany biszkopt i przypadkiem natknęłam się na ten przepis w "Lubię gotować" wydanie świąteczne. Nie wiem dlaczego te pralinki są irlandzkie, ani dlaczego świąteczne, ale wiem, że są pyszne. Dużą zaletą jest też to, że robi się je bardzo szybko. Szczerze mówiąc są to pierwsze praliny które zrobiłam, więc moja ocena jest bardzo subiektywna, ale jak na razie dla mnie są świetne. Dodaję do "Świątecznych prezentów".


Składniki:

  • 60 - 80 g biszkoptu (może być gotowy spód do tortu)
  • 8 dag masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 3 - 4 łyżki likieru Bailey's (użyłam limoncello, które świetnie się skomponowało)
  • 20 g migdałów
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Pokruszyć biszkopt, wymieszać z wiórkami masła i drobno startą czekoladą, dodać łyżkę kakao, likier i zmielone migdały. Wyrobić mikserem, lekko zagnieść, wstawić do lodówki. Z masy ulepić 20 kulek, połowę z nich obtoczyć w cukrze pudrze, pozostałe w kakao.

Oceń przepis