Wielkość porcji: 16 sztuk
Czas przygotowania: 3 godziny
Jagodzianki

Pyszne jagodzianki to pozycja obowiązkowa dla wielu, dla mnie także. Delikatne bułeczki chowające w środku jedne z z moich ulubionych owoców, oblane lukrem, to jest to czego mi trzeba. Skorzystałam z przepisu Tatter i upiekłam 16 jagodzianek, mimo to żadna się nie ostała, smakowały wszystkim.


Ciasto:

  • 500 g maki chlebowej (ciasto jest dosyć luźne, więc ja dodatkowo sporo podsypywałam mąką)
  • 14 świeżych drożdży (lub1 1/2 łyżeczki drożdży instant)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżka cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Przygotowanie

Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać.
Z drożdży zrobić rozczyn. Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże, mleko, jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę.

Następnie odgazować ciasto, zwinąć je w rulon i podzielić na 16 części (ok. 60g). Lekko uformować w kule i znów zostawić na 15 minut. Z każdej kuli robić placek i na jego środku umieścić kopiasta łyżkę jagodowego nadzienia. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie docisnąć (należy zwrócić uwagę na to aby ciasto było dokładnie zlepione, w przeciwnym razie jagody wypłynął). Umieścić je złączeniem w dól na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blasze (lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia) i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte jagodzianki włożyć do pieca nagrzanego do 220°C. Piec 15 minut. Po wyjęciu z pieca, cieple jeszcze bułeczki polukrować.

jagodzianki 2

Oceń przepis