Wielkość porcji: 1 babka
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Jogurtowa babka cytrynowa

Jogurtowa babka cytrynowa to proste i aromatyczne ciasto, które świetnie sprawdzi się na Waszym wielkanocnym stole. Jest miękka, wilgotna, bardzo cytrynowa. Polecam. Przepis z Moich Wypieków.


Składniki:

  • 250 g masła
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 45 g wiórków kokosowych
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g jogurtu naturalnego (lub jogurtu greckiego)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę – wymieszać i przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Po kolei wbijać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu (na tym etapie ciasto najprawdopodobniej lekko się zwarzy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).

Masę przełożyć do większej miski. Dodać wiórki, migdały, sok z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości foremki. Wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 15 minut warto piec w niższej temperaturze – 160ºC).

Lekko przestudzić najpierw w formie, potem wyjąć na kratkę.

Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej bądź przestudzonej babce.

babka_jogurtowo_cytrynowa_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis