Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Jogurtowy placek z rabarbarem

Bardzo lubię takie proste, domowe ciasta, których przygotowanie zajmuje chwilę. Wydaje mi się, że rabarbar bardzo do nich pasuje, chociaż oczywiście można użyć dowolnych owoców. Przepis na ten jogurtowy placek z rabarbarem zapożyczyłam z blogu Pieprz czy Wanilia, dodałam tylko mniej cukru, a mimo to ciasto nadal było słodkie. Podobne, tylko na maślance, znajdziecie tutaj.


Składniki:

  • 5 jaj
  • 400g cukru (zmniejszyłam ilość do 350 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 220 g jogurtu naturalnego (dałam gęsty, typu „grecki”)
  • 500 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • ok. 50 g płatków migdałowych

 

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Dużą blaszkę (ok. 35 x 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok. 1 - 1,5 cm grubości. Posypać 2 łyżkami cukru – wymieszać.
Mąkę przesiać do oddzielnej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka jaj od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno olej roślinny, jogurt, oraz ekstrakt waniliowy. Ciągle ucierając – dodawać po trochę mąki.
Na koniec włożyć całą pianę i bardzo delikatnie wymieszać masę (najlepiej ręcznie łopatką silikonową). Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę, Na wierzchu rozłożyć rabarbar. Posypać migdałami w płatkach.
Piec ok. 45 - 50 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło – przykryć z wierzch folią aluminiową. Patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy.
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

ciasto_jogurtowe_z_rabarbarem2

Oceń przepis

No Comments Yet.

Leave a comment