Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Jogurtowy placek z rabarbarem

Bardzo lubię takie proste, domowe ciasta, których przygotowanie zajmuje chwilę. Wydaje mi się, że rabarbar bardzo do nich pasuje, chociaż oczywiście można użyć dowolnych owoców. Przepis zapożyczyłam z blogu Pieprz czy Wanilia, dodałam tylko mniej cukru, a mimo to ciasto nadal było słodkie.


Składniki:

  • 5 jaj
  • 400g cukru (zmniejszyłam ilość do 350 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 220 g jogurtu naturalnego (dałam gęsty, typu „grecki”)
  • 500 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • ok. 50 g płatków migdałowych

 

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Dużą blaszkę (ok. 35 x 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok. 1 - 1,5 cm grubości. Posypać 2 łyżkami cukru – wymieszać.
Mąkę przesiać do oddzielnej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka jaj od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno olej roślinny, jogurt, oraz ekstrakt waniliowy. Ciągle ucierając – dodawać po trochę mąki.
Na koniec włożyć całą pianę i bardzo delikatnie wymieszać masę (najlepiej ręcznie łopatką silikonową). Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę, Na wierzchu rozłożyć rabarbar. Posypać migdałami w płatkach.
Piec ok. 45 - 50 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło – przykryć z wierzch folią aluminiową. Patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy.
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

ciasto_jogurtowe_z_rabarbarem2

Oceń przepis