Wielkość porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Kajzerki

Byłam ciekawa tych bułek z chrupiącą skórką. Kajzerki to moje bułki codzienne, ulubione. Przepis Bajaderki niemal gwarantował sukces i sukces był. Jedyna wada to wygląd. Nie mam specjalnych znaczników, więc bułki wyglądają mało kajzerkowo. Jest chrupiąca skórka, jest miękki miąższ nawet po dwóch dniach. Takie bułki lubię.


Składniki:

  • 3 szklanki maki
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant (użyłam 15 gram świeżych)
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, zostawić aby odpoczęło na około 10 minut, potem jeszcze wyrobić przez chwile, około 5 minut. Ciasto powinno być prężne - o wyglądzie, konsystencji i lepkości plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwa miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut, nie dłużej bo się bardzo napusza i stracą konsystencje kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225°C piekarniku przez 15 - 17 minut.

Oceń przepis