Wielkość porcji: ok. 60 sztuk
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Kanelbullar

Pyszne cynamonowe bułeczki rodem za Szwecji, które kiedyś gościły w Weekendowej Piekarni. Zrobiłam tylko 15 sztuk, z ¼ przepisu i to był błąd, bo rozeszły się bardzo szybko, sama zjadłam dwie zaraz po wyjęciu z piekarnika, jadła nawet mama, która nie przepada za cynamonem. Urzekła mnie struktura surowego ciasta, bardzo delikatna, trochę przypominała mi watę, po upieczeniu smakowało jak najlepsze drożdżowe ciasto. Polecam tym którzy jeszcze nie piekli, ale tych chyba jest już mało, wiele osób doskonale wie jak pyszne są to bułeczki.


Ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 litra mleka "ciepłego na palec"
  • 150 - 200 g masła o pokojowej temperaturze
  • 100 - 120 g cukru
  • malutka łyżeczka soli
  • 1 - 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu
  • 800 - 850 g pszennej mąki dobrego gatunku

Nadzienie:

  • 200 - 300g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 4 - 6 łyżek cynamonu

Do posmarowania:

  • 2 rozbełtane jajka
  • perłowy cukier

Przygotowanie

Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, kardamon i mąkę. Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 - 60 min. Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.

Składniki nadzienia wymieszać.

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty (ok. 60 x 25 cm). Podnieść ciasto od czasu do czasu i podsypać mąką - nie będzie się kleiło do stołu. Rozprowadzić nadzienie - posmarować każdy prostokąt cynamonową masą, zwinąć w rulon. Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków - czyli jak zwiniemy z tej długiej strony to każdy kawałek powinien mieć około 2 cm. Zostawić do rośnięcia na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C. Posmarować rozbełtanym jajem i posypać perłowym cukrem.

Piec około 5 - 8 min.

Kanelbullar 2

Oceń przepis