Wielkość porcji: tort o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Kawowo – migdałowy torcik bezowy

Ostatnio dużo się dzieje. Przeprowadziłam się do akademika, czasu mam coraz mniej. Kilka zaległych przepisów czeka na opublikowanie i pewnie niedługo się pojawią, ale faktem jest, że ostatnio nie mam możliwości nic piec, także wpisy na pewno będą pojawiać się rzadziej.

Ten tort upiekłam na urodziny taty, to zmieniona przez Agatę wersja szwedzkiego chrupkiego tortu migdałowego, pieczonego kiedyś w ramach Weekendowej Cukierni. Mi spodobały się modyfikacje Agaty i zrobiłam go właśnie takiej formie. To bardzo delikatne i miękkie ciasto (u mnie w ogóle nie był chrupiący), a kawa i migdały świetnie smakują w duecie.


Migdałowa beza:

  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • 110 g migdałów zmielonych razem ze skórką
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Krem kawowy:

  • 250 ml mleka
  • 5 żółtek jaj
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50 g cukru
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 20 cm każde.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Kiedy cały cukier będzie wsypany i rozpuści się w białkach, ubijać jeszcze 3 - 4 minuty. Stopniowo wsypywać migdały i mąkę, miksując mikserem na najniższych obrotach. Ciasto rozsmarować równomiernie na wyrysowanych kołach.

Piec ok. 15 minut, następnie wyłączyć piekarnik i dosuszyć bezy przy uchylonych drzwiczkach. Beza odklejona od papieru powinna być od spodu sucha (jeżeli nie będzie, można ją ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika na kilka minut).

150 ml mleka zagotować z kawą i cukrem. Pozostałe rozmiksować z żółtkami. Wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Zagotować na małym ogniu i gotować stale mieszając przez ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
Masło rozmiksować na jasną, kremową masę. Nadal miksując dodawać po 2 - 3 łyżki kawowego kremu.
Każdy spód pokryć 1/3 masy. Ułożyć piętrowo, wierzch dodatkowo pospać podprażonymi płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki na ok. 2 - 3 godziny.

chrupiacy tort bezowy 2

chrupiacy tort bezowy 3

Oceń przepis