Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Keks czekoladowy

To było dopełnienie ciastowego menu świątecznego. Chciałam, czekoladę, dużo bakalii i cytrusowy smak, więc powstał ten oto bardzo smaczny keks.


Składniki:

  • 200 g masła
  • 5 jaj
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml limoncello
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej śliwki
  • 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Polewa:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła

Przygotowanie

Masło utrzeć cukrem pudrem, dodawać żółtka i rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając. Wlać limoncello i wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Bakalie obsypać niewielką ilością mąki i połączyć je z ciastem. Całość przełożyć do keksówki.

Piec w 170°C przez ok. 50 minut.

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto.

 

Oceń przepis