Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Keks gruszkowy

Czekolada, orzechy, gruszki, kawa. Nie może nie smakować. Ciasto zdecydowanie grzechu warte. Ciężkie, wilgotne, treściwe, bardzo aromatyczne. Zajadałam się nim bez opamiętania. Przepis z forum cincin.


Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 - 3 gruszki
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

 

Przygotowanie

Czekoladę i orzechy posiekać, gruszki obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.

Masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gładki krem i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mieszając dodawać porcjami do utartej masy. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, wlać do ciasta i wymieszać mikserem. Na koniec dodać przygotowane orzechy, gruszki i czekoladę, wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (keksówka, najlepiej duża) i wygładzić powierzchnię. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 175°C, przed wyjęciem zrobić próbę patyczkiem. Upieczony keks na 10 minut zostawić w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.

keks gruszkowy 2

 

Oceń przepis