Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Keks

Keks z nieśmiertelnego przepisu, który od kilku lat jest często praktykowany w naszym domu. To naprawdę dobre ciasto, moja babcia jest jego miłośniczką, piecze go przynajmniej raz w tygodniu (mama kazała mi to napisać;)). Przepis gdzieś kiedyś znaleziony w jakiejś gazecie czy książce.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 gram bakalii
  • łyżeczka spirytusu

Przygotowanie

Margarynę ucierać, dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Do utartej masy lać spirytus i wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek oraz drobno pokrojonymi bakaliami (obtoczonymi w odrobinie mąki).

Piec w keksówce, w średnio nagrzanym piekarniku (150 - 170°C) około 50 minut.

keks 2

Oceń przepis