Wielkość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 0,5 godziny
Kisiel jabłkowy

Długo rozmyślałam nad tym co przygotować na tegoroczny Dzień Jabłka,który organizuje Tatter, miałam sporo pomysłów, w końcu zdecydowałam się na przygotowanie jednego prostego deseru. W prawdzie nie zużyłam ogromnej ilości jabłek, ale kisiel smakuje bardzo jabłkowo, jak lepsza wersja szarlotki. Cieszę się, że mogłam dołączyć do jabłkozjadaczy, bo sama ten owoc bardzo lubię, i uważam, że dzień bez jabłka to dzień stracony. Przepis z książki „Jedz i chudnij”.


Składniki:

  • 1 bardzo du2że jabłko (lub 2 mniejsze)
  • 2 płaski łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru (lub więcej, jeżeli jabłka są kwaśne)
  • pół łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie

1,5 szklanki wody zagotować z cukrem.

Jabłko obrać i utrzeć. Włożyć do osłodzonej wody, dodać cynamon. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w połowie szklanki wody, wlać do gotujących się jabłek, mieszać aż do ponownego zagotowania.

Oceń przepis