Wielkość porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Kokosanki

Przerwy, powroty… Bloguję dla przyjemności, nie chcę stwarzać sobie presji dodawania systematycznych notek. Dzisiaj czuję chęć podzielenia się z Wami kokosankami ;). Upiekłam je już bardzo dawno, ale doskonale pamiętam, że były bardzo dobre. Zresztą kokosanek chyba nie trzeba reklamować, lubią je przecież prawie wszyscy :). Przepis Dorotus.


Składniki:

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 białka

 

Przygotowanie

Masło włożyć do garnuszka. Rozpuścić z cukrem i mlekiem. Dodać wiórki i wymieszać, chwilę pogotować.

Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto nakładać łyżką (najlepiej gałkownicą do lodów) na natłuszczoną blachę.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut, do złotego koloru. Poczekać chwilę przed zdjęciem z blachy, wystudzić.

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis