Wielkość porcji: ok. 50 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny
Korzenne ciasteczka

Moja druga propozycja na korzenny tydzień. Przepis z gazety "Ciasteczka" na korzenne obwarzanki... Obwarzanki miały być, ale ciasto nie dało się tak ładnie uformować, więc wycięłam ciasteczka. Zachwyciły mnie wspaniałe zdjęcia tych ciastek w gazecie i wiedziałam, że będą świetnie pasować do korzennego tygodnia. Efekt mojego nocnego pieczenia. Pyszne, bardzo kruche, mocno korzenne ciasteczka na jesienne wieczory.


Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 70 g mielonych migdałów
  • po 1/4 łyżeczki imbiru i kardamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki startej skórki  cytryny
  • 2 żółtka
  • 150 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 100 g cukru
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem, migdałami, imbirem, kardamonem, cynamonem i skórką z cytryny. W mące zrobić wgłębienie, wlać żółtka. Masło pokroić w kostkę, rozłożyć na mące. Składniki najpierw posiekać dużym nożem lub łopatką do ciasta, następnie energicznie i szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 60 min do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180°C (z termoobiegiem: 160°C). Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na stolnicy oprószonej mąką z ciasta uformować wałki o średnicy 0,5-1 cm. Następnie pokroić ja na kawałki o długości ok. 9 cm, kłaść na blasze, z każdego uformować obwarzanek (ja rozwałkowałam ciasto i wykrawałam krążki literatką).

Blachę wsunąć do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę, ciastka piec ok. 15 minut. Obwarzanki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe ostrożnie obtoczyć w cukrze. Następnie oprószyć je cukrem pudrem, a następnie cynamonem i kardamonem.

ciastka korzenne 2

Oceń przepis