Wielkość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina
Krem karmelowy

Ostatnio często mam ochotę na desery. Lekkie, kremowe lub owocowe. Dzisiaj przedstawiam przepis na krem karmelowy który znalazłam na odwrocie kartki z kalendarza. Lubię być zaskakiwana ciekawym przepisem z kalendarza, już kilka takich znalazłam i postaram się wykorzystać. Dzisiejszy krem smakuje mi dzieciństwem. Gdy pierwszy raz go spróbowałam wiedziała, że ten smak nie jest mi obcy, ale do tej pory nie mogę przypomnieć sobie co tak smakowało.


Składniki:

  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml kremówki

 

Przygotowanie

Cukier podgrzewać stale mieszając, aż się rozpuści i nabierze złotego koloru. Następnie ostrożnie dodać 4 łyżki wody, prawie całe mleko, sól i wanilię. Wszystkie składniki szybko wymieszać.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w pozostałym mleku, dodać do wrzącego mleka karmelowego, zagotować i gotować jeszcze przez kilka minut. Krem całkowicie schłodzić, od czasu do czasu mieszając, wyjąć wanilię. Kremówkę ubić, dodać do zimnego kremu i delikatnie wymieszać.

Kremem napełnić miseczki, dekorować bitą śmietaną. Przed podaniem schłodzić.

Oceń przepis