Wielkość porcji: ok. 750 ml
Czas przygotowania: kilka godzin
Kremowe lody cytrynowe

Pogoda zaczyna robić się jesienna, ostatnia chwila na lody. Kemowe lody cytrynowe warto zrobić, nie tylko na upały. Przepis z bloga Cake Time.


Składniki:

  • 200 ml mleka (najlepiej 3,2 %)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • szczypta soli
  • 3 cytrynu

 

Przygotowanie

Mleko podgrzać, aż będzie gorące (ale nie gotować). Zdjąć z palnika, dodać cukier, żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia obu składników. Dodać śmietanę oraz sól, połączyć i odstawić do całkowitego ostudzenia a następnie przełożyć do lodówki na 2 – 6 godzin (  lub na całą noc).
Cytryny wyszorować i wyparzyć. Otrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Wszystko dodać do zgęstniałej, schłodzonej mlecznej mieszanki i dobrze połączyć. Płyn przelać do maszynki do lodów i postępować według instrukcji.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis