Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Ciasto Królewiec

Ciasto Królewiec to popularny i ogólnie lubiany przekładaniec. Ja upiekłam go pierwszy raz i od razu przypadł mi do gustu.  Ładnie się prezentuje i jest podzielne, dzięki czemu świetnie spisuje się jako ciasto imieninowe lub świąteczne. Jeden kawałek zaspokaja potrzebę słodyczy na długo. Przepis Evenki.


Ciasto miodowe:

  • 300 g mąki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka sody

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (można użyć samej mąki pszennej, czyli 1 szklanka)

Masa:

  • 100 g cukru
  • 1/2 l mleka
  • 2 cukry waniliowe (lub jeden duży)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • kwaśna marmolada/powidła śliwkowe

Polewa:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania miodowych blatów. Mąkę wymieszać z sodą , posiekać z margaryną , a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto - podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować , włożyć do blaszki (u mnie 23 x 33 cm) i piec w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.
Następnie pieczemy biszkopt. Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę (albo ubić żółtka z cukrem i wodą , a białka oddzielnie - potem wymieszać razem). Mąki przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką. Piec w tej samej blaszce co placki (wyłożonej pergaminem) w temp. 180°C przez ok. 30 minut.
W tym czasie robimy masę. W połowie szklanki mleka rozmieszać obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę mączną i gotować do zgęstnienia. Wystudzić od czasu do czasu mieszając (masa ma być na tyle gęsta , żeby nie spływała z placka).

Na końcu przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zestawić z palnika i ostudzić od czasu do czasu mieszając.
Na jeden placek miodowy wyłożyć połowę przestudzonej (ale ciągle ciepłej) masy budyniowej. Biszkopt posmarować od spodu marmoladą i położyć (stroną posmarowaną do dołu) na masie. Wierzch biszkoptu posmarować znowu marmoladą , a na to wyłożyć resztę masy i przykryć drugim plackiem. Wierzch oblać polewą.

Oceń przepis