Wielkość porcji: tortownica 24 cm
Czas przygotowania: 2 godziny
Krucha szarlotka

Klasyczna, krucha szarlotka w całej swojej prostocie. Domowa, codzienna, polska. Długo można wymieniać, ale wszyscy wiedzą jakie są te klasyczne kruche szarlotki. Niezastąpione na jesienne wieczory. Przepis z gazety „Szarlotki i ciasta z jabłkami”.


Kruche ciasto:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko

Jabłka:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Mąkę posiekać z masłem, cukrami pudrem i waniliowym. Dodać żółtka, śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do lodówki na pół godziny.

Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na spód tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Lekko przygnieść kruszonkę.

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odlać nadmiar soku i tak przygotowane jabłka ułożyć na kruszonce. Posypać je cukrem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec 50 – 60 minut w temperaturze 180°C (najlepiej piec na niższej półce piekarnika).

Oceń przepis