Proste w wykonaniu i efektowne ciastka z dodatkiem słonecznika. Nie są bardzo słodkie, można uznać, że są trochę bardziej zdrową alternatywą dla klasycznych, słodkich ciasteczek. Kruche ciasteczka ze słonecznikiem polecają się do herbaty.
Ciasteczka:
- 220 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Słonecznik:
- 100 g ziaren słonecznika
- 1 białko
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Suche składniki umieścić na stolnicy, dodać masło i siekając, połączyć całość. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto, tylko do połączenia składników.
Schłodzić przez ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 5 mm. Foremką lub szklanką wykrawać ciastka o wielkości kilku centymetrów. Gotowe, przełożyć na blaszkę do pieczenia.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Białko lekko ubić z dodatkiem cukru. Posmarować nim wierzch ciastek. Na każdym ciasteczku ułożyć ok. 1 łyżeczki słonecznika. Wierzch ponownie posmarować białkiem z cukrem.
Piec w temperaturze 180°C ok. 15 - 20 minut.