Wielkość porcji: ok. 25 - 30 ciastek
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Kruche ciasteczka ze słonecznikiem

Proste w wykonaniu i efektowne ciastka z dodatkiem słonecznika. Nie są bardzo słodkie, można uznać, że są trochę bardziej zdrową alternatywą dla klasycznych, słodkich ciasteczek. Kruche ciasteczka ze słonecznikiem polecają się do herbaty.


Ciasteczka:

  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Słonecznik:

  • 100 g ziaren słonecznika
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Suche składniki umieścić na stolnicy, dodać masło i siekając, połączyć całość. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto, tylko do połączenia składników.

Schłodzić przez ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 5 mm. Foremką lub szklanką wykrawać ciastka o wielkości kilku centymetrów. Gotowe, przełożyć na blaszkę do pieczenia.

Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Białko lekko ubić z dodatkiem cukru. Posmarować nim wierzch ciastek. Na każdym ciasteczku ułożyć ok. 1 łyżeczki słonecznika. Wierzch ponownie posmarować białkiem z cukrem.

Piec w temperaturze 180°C ok. 15 - 20 minut.

 

kruche ciasteczka ze słonecznikiem

Oceń przepis