Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny
Kruche ciasto z malinami, budyniem i kruszonką

Mój pierwszy sposób na wykorzystanie świeżych malin. Dla mnie sezon truskawkowy trwa zdecydowanie za krótko, a ponadto przypada na czas sesji, dlatego nigdy nie wykorzystuję ich tyle ile bym chciała. Tego problemu nie ma z malinami. Zaczęły się niedawno i będzie można je dostać aż do jesieni, dzięki czemu ilość ciast i deserów z ich wykorzystaniem będzie zdecydowanie większa. Ta propozycja to klasyczne kruche ciasto z malinami zalane budyniem z cytrynową nutą, z kruszonką na wierzchu. Wykorzystać można także inne owoce, ale maliny świetnie się sprawdziły.


Kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • duże jajko

Budyń:

  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 750 ml mleka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Kruszonka:

  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • 300 - 400 g malin

Przygotowanie

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Posiekać z zimnym masłem. Dodać jajko i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.

W tym czasie przygotować budynie według instrukcji na opakowaniu używając mniejszej ilości mleka (750 ml), wystudzić. Dodać sok i skórę z cytryny, wymieszać. W celu przygotowania kruszonki należy rozpuścić masło i do jeszcze ciepłego dodawać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Schłodzonym ciastem wyłożyć formę (ok. 21 x 31 cm) i podpiec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Na upieczonym i wystudzonym cieście wyłożyć maliny, zalać budyniem i posypać kruszonką. Ciasto piec ok. godziny w temperaturze 200°C.

 

Oceń przepis