Po powrocie załapaliśmy się jeszcze na truskawki. Po nacieszeniu się samymi owcami przyszedł czas na ciasto. Wybrałam proste, domowe kruche ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką. Jest takie 'domowe' - to słowo najlepiej je opisuje, takich ciast mi najbardziej brakowało. Sezon truskawkowy ma się ku końcowi, ale jeżeli jeszcze uda wam się je gdzieś dostać, serdecznie polecam to ciasto.
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 110 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Truskawki:
- 800 g truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 70 g mielonych migdałów
- 120 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g cukru
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Posiekać z zimnym masłem. Dodać jajko i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę (ok. 21 x 31 cm) i podpiec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Truskawki umyć i pokroić na połówki albo ćwiartki (w zależności od wielkości), a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać. Tak przygotowane owoce wyłożyć na podpieczony spód.
Składniki kruszonki wymieszać i wyrobić między palcami do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotową kruszonką obsypać całe ciasto.
Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wystudzić.