Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: ok. 1,5 - 2 godziny
Kruche ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką

Po powrocie załapaliśmy się jeszcze na truskawki. Po nacieszeniu się samymi owcami przyszedł czas na ciasto. Wybrałam proste, domowe kruche ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką. Jest takie 'domowe' - to słowo najlepiej je opisuje, takich ciast mi najbardziej brakowało. Sezon truskawkowy ma się ku końcowi, ale jeżeli jeszcze uda wam się je gdzieś dostać, serdecznie polecam to ciasto.


Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 110 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Truskawki:

  • 800 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 70 g mielonych migdałów
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g cukru

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Posiekać z zimnym masłem. Dodać jajko i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.

Schłodzonym ciastem wyłożyć formę (ok. 21 x 31 cm) i podpiec przez 15 minut w temperaturze 200°C.

Truskawki umyć i pokroić na połówki albo ćwiartki (w zależności od wielkości), a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać. Tak przygotowane owoce wyłożyć na podpieczony spód.

Składniki kruszonki wymieszać i wyrobić między palcami do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotową kruszonką obsypać całe ciasto.

Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wystudzić.

Kruche ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką

Kruche ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką

Oceń przepis

No Comments Yet.

Leave a comment